Unges virkelighet og behov på Løren
Behovs- og mulighetsanalyse

av Thomas Reite, KFUK-KFUM Forandringshuset

 

Innledning

Dette dokumentet har som formål å oppsummere det som har blitt gjort av kartlegginger og innsiktsarbeid om Løren-området fram til 2021. Vi har gått gjennom rapporter og undersøkelser som gjelder ungdom på Løren, i tillegg til å ha gjennomført samtaler med aktører innenfor det frivillige og offentlige som jobber med unge. Vi presenterer de mest sentrale temaene som har blitt gjort rede for. 

Bakgrunn

Foreningen Pådriv har tatt initiativet til prosjektet “Løren - de unges drømmebydel” i samarbeid med en rekke organisasjoner. Prosjektet skal gi kunnskap, avdekke behov og peke på mulige løsninger for at Løren skal bli et godt og attraktivt sted for unge. Barn og unge skal ha tilbud som er relevante og basert på deres virkelighet og behov. Denne oversikten er en del av arbeidet med å kartlegge barn og unges virkelighet, for dermed å bli bedre i stand til å presentere muligheter for å svare på deres behov.

Om Løren-området

Hovinbyen

Ifølge SSB kommer Oslo til å runde et innbyggertall på 700.000 mennesker innen få år. Området som kommer til å bli det mest sentrale vekstområdet i Oslo fremover kalles Hovinbyen, og ligger øst for bykjernen, på grensen til Groruddalen

Hovinbyen strekker seg over bydelene Grünerløkka, Bjerke, Alna, og Gamle Oslo. Området har i dag om lag 40 000 innbyggere, om lag 5 prosent av innbyggerne i Oslo.

Hovinbyen er i dag primært et sted for gjennomreise, snarere enn et sted man oppholder seg. Fra å være et område preget av bilveier og industribygg skal Hovinbyen integreres i det sammenhengende bybildet og tiltrekke seg tusenvis av nye innbyggere og arbeidsplasser, og det meste av den forventede boligveksten i Oslo framover kommer til å skje i dette området. Hovinbyen skal bli en bydel på størrelse med Drammen, med butikker, serveringssteder og servicetilbud. Det skal bli plass til 80 000 nye innbyggere og 100 000 nye arbeidsplasser, tilsvarende en firedobling av dagens boligtall.

Behovet for å styrke tilbudet av parker, møtesteder og offentlig tilbud har blitt løftet fram i mange sammenhenger. Den store befolkningsveksten og den høye andelen barn kommer til å gjøre området til et sted hvor det kommer til å bli et betydelig behov for tilbud rettet mot ungdom.

 

Løren

Løren ligger nord i bydel Grünerløkka, og er et av de områdene hvor utviklingen av Hovinbyen har kommet lengst. Boligbyggingen og befolkningsveksten har skutt fart de siste årene, og området har blitt mer tilgjengelig etter T-banen kom i 2016. Løren er et område som tilrettelegges og bygges for barnefamilier, og det forventes en sterk tilvekst av barn og unge.



Befolkning

En fjerdedel av befolkningsveksten i Oslo skjer på Løren, som nå er et av Oslos tettest og raskest voksende områder. Veksten på Løren har skutt fart de siste årene, og Løren er nå den største delbydelen i Grünerløkka bydel.

For ti år siden bodde det drøyt to tusen innbyggere på Løren. Dette talet har femdoblet seg, og det bor nå over 10 000 mennesker på Løren. Området skiller seg ut med en stor andel innbyggere mellom 0 og 5 år i forhold til resten av Oslo. I tillegg har Løren den laveste gjennomsnittsalderen i Oslo, med 32,62 år.

Selv om Løren er blant delbydelene i Grünerløkka med lavest andel innvandrere, har området den høyeste andelen personer som er født i Norge og har foreldre som er innvandrere. Her har det vært en sterk økning de siste årene, og andelen under 16 med to innvandrerforeldre er nå høyere enn snittet for Oslo.


Les mer:

Rapporten Lærdom fra Løren

Økern og Løren - hver fjerde nye Osloborger flytter til Løren

Bydelsfakta - befolkningsutvikling i bydel Grünerløkka



Nærmiljø

Skoler

Løren har to barneskoler, Sinsen og Løren. Elevene på Løren skole har  ingen ungdomsskole i nærområdet, og elevene som skal begynne på ungdomsskolen høsten 2021 må reise til Årvoll skole fram til en ny ungdomsskole står klar på Økern. En lokal aksjonsgruppe jobber for å få på plass en ny ungdomsskole på Bama-tomten bak Løren skole. 


Les mer: 

ØkernLøren.no - Det går for sakte med skolebyggingen på Økern og Løren




Boforhold og møteplasser

Bolig

Sammenliknet med bydel Grünerløkka for øvrig skiller Løren seg noe ut ved å ha flest selveiere, lavest andel kommunale boliger, lavest andel trangboddhet og størst andel rekkehus og eneboliger.

Det gjør at barnefamilier kan bli boende selv om de får flere barn, og gjør Løren mer attraktivt for småbarnsfamilier.


Møteplasser for unge

I tillegg til å ha den største andelen barn mellom 0 og 5 år, er Løren delbydelen i bydel Grünerløkka med flest ungdom mellom 13 og 20 år. Når det gjelder møteplasser og oppholdssteder, har ikke det imidlertid ikke blitt gjort noen tiltak for å tilrettelegge for ungdom. Det finnes ikke tilbud eller aktiviteter rettet mot ungdom, og ungdom blir nødt til å oppholde seg i gatene og på T-banestasjonen, noe som verken er ideelt for ungdommene selv eller for det øvrige nærmiljøet.

En tredjedel av ungdom som går på VGS på Grünerløkka mener lokaler for å treffe andre unge på fritida er dårlig. Den siste ungdata-undersøkelsen fra 2021 viser imidlertid at andelen ungdom på Grünerløkka og Bjerke som er fornøyd med lokalmiljøet sitt har gått betydelig opp siden forrige undersøkelse i 2018.


Les mer:

Ung i Oslo 2021 - elever på videregående skole i bydel Grünerløkka

Ung i Oslo 2021 - elever på ungdomsskolen i bydel Grünerløkka

Bydelsfakta



Uteområder

For de som ferdes på Løren oppleves bygningsmassen som monoton og grå, og området kommer betydelig dårligere ut enn andre områder i Oslo når det gjelder grøntareal. Det er få åpne fasader, og det er lite variasjon og aktivitet i gatene. De fleste husene framstår vendt innover mot private bakgårder, med baksiden inn mot gaten. For at en by skal oppleves som tilstrekkelig menneskevennlig forventes det variasjon i det urbane landskapet, i tillegg til grøntområder og natur. 

Løren har et stort parkanlegg, Peer Gynt-parken, som er et attraktivt tilholdssted for barnefamilier. Imidlertid opplever ikke andre målgrupper, spesielt ungdom, at dette området er relevant og tilpasset deres behov. Det er ingen andre tilrettelagte åpne utendørs møteplasser i området.


Les mer:

Lærdom fra Løren

Medvirkning Lørenvangen 25


Nabolagskvaliteter

Sammenlignet med resten av bydelen mangler innbyggerne på Løren offentlige møteplasser. Fraværet av ikke-kommersielle kulturtilbud, bibliotek, ungdomsklubb, skatepark og lignende gjør at området i mindre grad er tilrettelagt for sosial samhandling for andre grupper enn småbarnsfamilier. 


Les mer:

ByplanOslo: Hva kan vi lære av Løren?

Medvirkning Lørenvangen 25


Representanter for lokal frivillighet vi har snakket med uttrykker at det er stor frustrasjon i lokalbefolkningen på grunn av mangelen på sosial infrastruktur, og et altfor stort fokus på omfattende boligbygging. Man har kommet til kort når det gjelder tilrettelegging for barn og unge, og har ikke tatt hensyn til nødvendigheten av skoler, kulturarenaer, idrett og grøntarealer. 


Les mer:

Tomta ligger klar, det er bare å bygge

Bama-tomten på Økern bør bli brukt til bare park og ungdomsskole



Levekår

Levekårsmessig er bydel Grünerløkka en typisk indre øst-bydel i Oslo, med betydelige levekårsutfordringer. Delbydelen Løren kommer imidlertid bedre ut enn de andre delbydelene i bydel Grünerløkka.

Helse

I følge Ungdata-undersøkelsen i 2021 har andelen ungdomsskoleelever i bydel Grünerløkka som er fornøyd med egen helse gått ned siden forrige undersøkelse i 2018. Stadig flere jenter enn før rapporterer om psykiske helseplager, og i perioden mellom 2015 og 2018 viser Ung i Oslo-undersøkelsen en dobling av andelen som er mye plaget av depressive symptomer.

Over en tredjedel av jentene på 10. trinn og på videregående skole i bydel Grünerløkka er mye plaget av depressive symptomer. Hver fjerde ungdomsskoleelev i bydel Grünerløkka er misfornøyd med utseendet sitt (hver femte i Oslo for øvrig).


Les mer:

Ungdata.no


Fattigdom og vedvarende lavinntekt

Hver tiende barnehusholdning har lav inntekt på Løren, noe som er såvidt lavere enn snittet i Oslo. 16 prosent er ikke sysselsatt.


Bolig

Om lag tiende person på Løren bor trangt. På Løren bor man i snitt noe mer romslig enn i bydelen og Oslo for øvrig. I tillegg er det svært få kommunale boliger. Det påpekes fra flere vi har snakket med at trangboddheten kombinert med en mangel på egnede møteplasser og uteområder skaper en økende frustrasjon hos ungdom.


Les mer:

Lærdom fra Løren

Bydelsfakta - bydel Grünerløkka


Innspill fra flere av de lokale aktørene vi har snakket med handler om at det bygges for trangt og tett, med mange små leiligheter og lite sosial infrastruktur, noe som kan føre til sosiale utfordringer.


Utenforskap

Flere ungdom enn tidligere er mye plaget av ensomhet og depressive symptomer. Bydel Grünerløkka er bydelen hvor flest ungdom rapporterer om ensomhet. Mer enn hver sjette elev på videregående i bydel Grünerløkka er sterkt plaget av ensomhet, noe som er høyere enn Oslo for øvrig. Flere har også opplevd å bli mobbet i bydel Grünerløkka enn ellers i Oslo.

Flere enn gjennomsnittet har brukt cannabis og alkohol enn i Oslo for øvrig.


Ungdomskriminalitet

Det er betydelig flere i bydel Grünerløkka enn i Oslo for øvrig som har blitt utsatt for vold, og som har brukt cannabis. Hver fjerde gutt på 8. trinn har blitt utsatt for trusler om vold minst én gang det siste året, og antall gjengangere innen kriminell atferd har doblet seg fra 3 til 6 prosent på tiende trinn.


Les mer:

Ungdata.no



Det mangler en sosial infrastruktur og det finnes ingen møteplasser eller kulturtilbud. Det er bekymringer for at dette manglende tilbudet for unge vil kunne føre til lediggang og uheldige grupperinger.

Ifølge frivillige aktører vi har snakket med har det vært tilfeller av hærverk utført av unge som ikke har egnede møteplasser med relevant aktivitet. 


Les mer:

Lærdom fra Løren

Medvirkning Lørenvangen 25


Fremtidsutsikter

Ifølge Ungdata-undersøkelsen har troen på framtiden gått ned blant ungdom på Grünerløkka. Det er færre ungdomsskoleelever enn tidligere som tror de vil få et godt og lykkelig liv. Flere ungdommer skulker skolen, og en fjerdedel tror de kommer til å bli arbeidsledige. 17 prosent av de mellom 21 og 26 år har ikke fullført videregående skole.


Les mer:

Ungdata.no