Hva ville vi?

Vi skulle samskape et varig ungdomstilbud på Løren hvor unge selv definerer sine behov og bidrar til å skape sin drømmebydel, et godt nærmiljø.

Målet ble ikke nådd og prosjektet fikk ikke bli langvarig, men prosessen har bidratt til påvirkning det er vanskelig å måle. Det er aldri forgjeves å prøve. Vi må alltid prøve. Vi vil alltid anbefale å jobbe for gode samskapingsmodeller med kommunens gode tjenester.

I overskriftene under finner du de opprinnelige målene som de ble definert før vi gikk inn i hovedprosjektet.

  • Primærmålgruppen er unge i alderene 15 til 23. Men alle som jobber med eller har et ansvar for utvikling av nabolag er i målgruppen for læring fra samarbeidsmodellen og tankegangen til prosjektet.

    En viktig annen målgruppe er også alle som bor og virker på Løren som på en eller annen måte vil bidra inn i formålet.

  • Å bygge en god bydel handler om så mye mer enn å bygge gode boliger. Mange nye boområder tilrettelegger for barnefamiliene, og har mindre fokus på de unge. I stedet for å gå rett på etablering av eksempelvis et ungdomshus, vil dette prosjektet jobbe frem en modell der ulike aktører med interesse for et godt nærmiljø, setter målgruppen selv i førersetet og bygger kapasitet hos de unge til å utvikle sin drømmebydel.

    Modellen vil ha stor spredningsverdi til, og vil gi konkret og varig verdi for de unge som deltar. Prosjektet lener seg ikke på en enkeltaktør, men søker en hybridmodell for finansiering. Om vi som bysamfunn skal klare å realisere FNs 17 bærekraftmål innen 2030, så må slike samskapingsprosjekter dyrkes frem i stor skala.

    Vi ser allerede at i et utviklingsprosjekt som dette er samskaping og koordinering en essensiell del av metoden for sikre et breddetilbud for ungdom. Derfor er det avgjørende å øke prosjektledelsen etter endt forprosjekt for å utløse krefter blant de ulike aktørene, følge opp ungdommer i jobb og gjennomføring av aktivitet.

    Vi skal:

    • Ansette én person i 100%: Med midlene fra Sparebankstiftelsen DNB for 2022 vil prosjektet ansette en person som vil ha som hovedoppgave å koordinere og være en “fellesskaper” for nærmiljøet sammen med ungdommene i førersetet.

    • Utøve fleksibilitet i møte med målgruppen: Dersom vi skal få til å være fleksible i møte med ungdommenes ønsker og behov må vi samarbeide, også med flere aktører enn de vi er nå. Koordinering av tilbud vil være en viktig del av strukturen bak tilbudet for målgruppen. Forprosjektet er en veldig god start. I 2022 vil vi bygge på erfaringene og danne strukturen som kan bidra til tilbudene koordineres, er synlige for alle og er bærekraftige på sikt.

  • Forprosjektet har bekreftet mangelen på møteplasser på Løren, både innendørs og utendørs. De savner å oppleve at byen også er bygget for dem, og ønsker å føle seg både ønsket og velkomne. Mange unge bor trangt, og har ikke egnede oppholdssteder.

    Det er både et behov for møteplasser for uorganisert aktivitet, og for steder som er ungdomsstyrte med voksen tilstedeværelse. Ønsket om aktivitet kobles med behovet for jobb. Vi ansette ungdom som driver tilbudet i samarbeid med voksne ansatte og frivillige.

    Det er ungdommene som skal bestemme hvilke aktiviteter som skal gjennomføres i 2022. Mange unge savner et sted å trene. Det har også kommet innspill om et samtaletilbud om temaer innen kropp og seksuell helse. Det mangler et tilbud på ettermiddagen, hvor ungdom både kan henge og få hjelp med lekser, hobbyer eller møte en voksen.

    Muligheter:

    • Nye lokaler: Vi har fått signal fra boligutviklere at det finnes muligheter for lokaler på Løren. Og Ruter er interessert i å utforske hvordan ungdommene kan ta i bruk t-banestasjonen.

    • Eksisterende lokaler: Frydenberg ungdomsskole: Vi ønsker å teste ut åpen møteplass på ungdomsskolen etter skoletid. Et spørsmål som er reflektert rundt i forprosjektet som vi ikke har fått svar på er om ungdommene ønsker å være på skolen mer enn skoledagen.

      Via samarbeidet med Frydenberg ungdomsskole vet vi nå at skolen og gymsalen kan lånes. Skoleledelsen ønsker at lokalene skal bli mer brukt. For å låne eller leie lokaler må en sende inn en søknad. Søknad sendes inn til Osloskolen, mens søknad angående gymsalen sendes inn til bymiljøetaten. Slike muligheter er vanskelig for ungdommene å vite om og dette er ett eksempel på hvordan denne “fellesskaperen” kan inneha denne informasjonen og hjelpe nabolaget med å utnytte de ressursene som ligger i nabolaget.

    • Organiserte fritidsaktiviteter: Det er mange organisasjoner og aktører som bidrar med gode prosjekter og langvarige tilbud i Oslo og noen på Løren. Vi må evne å se mulighetsrommet her og koble på ulike aktører. Med synligheten og nettverket til de ulike aktørene var det flere aktører som tok kontakt med forprosjektet for å tilby ulike aktiviteter. Vi brukte også Forandringshusets nettverk til å ta i bruk ressurser som er gratis til ungdom i Oslo. Ett eksempel er jobbsøkerkurs og andre kurs som UngInfo har for ungdom i Oslo. De holder til i Oslo sentrum, men ønsker også å ha kurs andre steder.

  • Jobb er et tydelig uttalt behov hos ungdommene på Løren, men også andre steder i Oslo og i Norge forøvrig erfarer Forandringshuset som er etablert på ti ulike lokasjoner i Norge og har gjort kartlegginger andre steder i landet.

    Ungdomscrewet i forprosjektet har fungert godt og de ansatte ungdommene er svært fornøyd med å ha hatt en deltidsjobb hvor de har et mulighetsrom for sitt engasjement for nærmiljøet. Vi ser effekt av å ha en slik jobb over lengre tid og flere av ungdommene vil jobbe videre i prosjektet frem til sommeren for å bygge på erfaringene som ligger til grunn.

    Muligheter:

    • Flere ungdomsjobber: Det er flere av aktørene i forprosjektets ressursgruppe som ønsker å bidra til at flere unge kommer ut i jobb, men noen har utfordringer med å stille med ressurser til å koordinere og følge opp ungdommene i jobb. En mulighet prosjektet ønsker å utforske videre i samarbeid med bydelens ungdomsjobber er hvordan vi sammen kan legge til rette for flere jobber for ungdom i lokalmiljøet.

    • Bygge kompetanse i ungdomsgrupper slik at de kan levere tjenester til andre aktører. Eksempelvis arrangementskompetanse som kan bookes inn av Økern Portal når de skal ha eventer. Eller praktiske oppgaver som eldre eller øvrige beboere trenger hjelp med og som ungdommene kan bidra med.

    • Skape generasjonsmøter gjennom jobb for ungdom.

    Vi vil bygge på aktørenes ulike erfaringer med å ansette ungdom, og sammen med nærmiljøet legge til rette for at flere får jobberfaring både i og utenfor dette prosjektet. Behovet bekreftes av bydel og SLT-koordinator.