Hva har vi gjort?

Prosjektet, Ung på Løren, ønsket å bidra til at Løren ble et nærmiljø der unge opplever det er godt å være. At det er unge og unge voksne som selv skal definere sine behov og bidra til å skape sine muligheter.

På denne siden kan du lese mer om hvordan vi har jobbet, og hva vi har lært. Prosjektet Ung på Løren er avsluttet, men alle som har vært involvert jobber videre på ulike måter for å fortsatt bedre muligheter for unge i byen vår.

Tusen takk til alle som har bidratt med ressurser (menneskelige og finansielle) — Vi hadde aldri kommet i gang uten menneskene i Løren velforening, Pådriv Oslo, Forandringshuset KFUK-KFUM, Kirken i Hovinbyen, OBOS Nye hjem/Nordr, USBL, Økern Portal eller bydelene.

En spesiell takk til Sparebankstiftelsen DNB og Anthonstiftelsen som ga oss tillit til å teste nye måter å jobbe på om en kompleks samfunnsutfordring.

For dere som er ekstra nysgjerrige på dette prosjektet og læringene, ta gjerne kontakt på sandra@oslo.paadriv.no

Hovedprosjektet

Løren velforening, KFUK-KFUM Forandringshuset, Kirken i Hovinbyen og Pådriv Oslo går sammen og skriver under et prosjektmandat med mål om å styrke det forebyggende ungdomstilbudet på Løren.

“Vi skal samskape et varig ungdomstilbud på Løren hvor unge selv definerer sine behov og bidrar til å skape sin drømmebydel, et godt nærmiljø. Vi tar utgangspunkt i funn fra eksisterende forprosjekt”. 

Prosjektet skulle utvikle området som et aktivt og godt nærmiljø ved å mobilisere beboere og skape inkluderende aktivitets- og læringsarenaer for alle deler av befolkningen, gjennom å sette ungdom først. Vi ville bygge videre på funnene fra forprosjektet som tydeliggjorde og bekreftet behovet for fysiske møteplasser og ungdomsjobber.

Vi klarte å skape et midlertidig ungdomstilbud på Løren hvor unge selv har vært med å definere sine behov og bidra til å skape et godt nærmiljø. Men vi har ikke lykkes i å etablere et varig ungdomstilbud for flest mulig ungdom i området.

Hovedårsaken er mangel på et fast sted å være, som har resultert i at man har brukt ulike (uegnede) lokaler og møteplasser for å sosialisere og drive aktivitetene. Selv om størsteparten av disse aktivitetene har foregått på Løren, så har det ikke gitt et inntrykk av noe etablert der, eller lykkes i å etablere tettere tilknytning til Løren.

De aller fleste ambisjonene i prosjektet ble etter hvert avhengig av å få opp et fysisk sted for ungdom på Løren. Det fikk vi ikke til av flere årsaker, blant annet: utfordringer eller skepsis til flerbruk med ungdomsaktivitet, skolen som lite attraktiv møteplass etter skoletid for ungdom, lite egnede lokaler i nedlagte kontorbygg og ukoordinert samarbeid mellom initiativ som jobber for samme mål. Mye av prosjektet og det fasiliterte samarbeidet med masse gode krefter ble gjort i en periode hvor Covid var hverdagen vår og noen av de voksne som hadde forpliktet seg i prosjektet, møttes aldri fysisk. Da hadde vi veldig dårlige forutsetninger for å bli kjent og bygge tillitt gjennom å gjøre noe reelt sammen.

Noe av det som er gjort og påvirkningen det har hatt

Ung på Løren har på tross av manglende langsiktige resultater, hatt en enorm påvirkningskraft. Flere av aktørene som har vært involvert melder om økt oppmerksomhet om en målgruppe det er krevende å inkludere og involvere. I 2023 har det vært økende henvendelser til Pådriv Oslo fra ulike deler av samfunnet som har ønsket Ung på Løren inn hos seg på ulike måter (prosjektsamarbeid, ledige lokaler, for å lære av dem). Timingen var dessverre da blitt “for sent” for selve prosjektet vårt, men vi kobler aktører videre til andre eksisterende initiativ i byen, samt utfordrer på å gjøre mer for å tilrettelegge for at flere type aktører tar ansvar, sammen med det offentlige, om å sikre at byens unge har trygge og gode nærmiljø.

Prosjektet har jobbet for tre mål: Etablere en møteplass for ungdom, videreutvikle og teste ungdomsjobber og teste nye, ulike måter å samarbeide på (prosjektets organisering)

Forprosjektet

Høsten 2021 har 10 ungdommer og et bredt team jobbet med hvordan vi på en god og rask måte kan få opp et tilbud til unge på Løren. I det som nå har vært et forprosjekt har det vært viktig å invitere inn alt og alle som kjenner på eierskap til og ansvar for at unge skal ha et bedre tilbud på Løren og i Oslo. Vi har både tilrettelagt for godt gammeldags samarbeid og samskapt. Noen aktører har vært svært aktive, mens andre har heiet fra sidelinjen. Vi har trengt alle de ulike partene med for å sikre at vi får et totalbilde over hvilke muligheter som finnes på Løren.

Prosjektet har testet en rekke aktiviteter og jobbet med hvordan et tilbud for unge bør utformes sammen med de unge selv.

Noe av det som er gjort

Invitert helt åpent inn til å jobbe med utfordringen “Hvordan gjøre Løren til en drømmebydel for unge?”

Ansatt et ungdomscrew som bor og beveger seg på Løren i hverdagen for å jobbe aktivt med dette

Lønnet av Bydel Bjerke og Grunerløkka

Etablert et prosjektteam bestående av flere sosiale entreprenører, frivillig sektor, enkeltmennesker og aktører med lokal tilhørighet.

Prosjektteamet har gjennomført aktiviteter og innsiktsarbeid fra høstferien til jul

Nabolagguide med tilhørende dagboketnografi

Åpen møteplass for ungdom 

Pop up med Food truck, utendørs

Dansetrening med Subsdans

Ledertreningsprogram og deltakelse på LEAD-konferanse 


Ungdomscrewet

Ved hjelp av lønnsmidler fra Bydel Bjerke og Grunerløkka har for- og hovedprosjektet hatt 10-15 ungdom i et Ungdomscrew. For at unge selv skulle være med og finne ut hvordan unge på Løren har det og hva som kan gjøre Løren til en drømmebydel for unge. Ungdomscrewet har fått opplæring i å lede og teste ut aktiviteter for andre unge på Løren. Gjennom å ansette ungdom i deltidsjobber får de selv hente inn kunnskap og innsikt om sine egne behov og muligheter. 

Forprosjektet handlet om å avdekke behov og mulige løsninger for at bydelen kan bli et attraktivt sted for unge. Hovedprosjektet forsøkte å etablere fast tilbud.


Noen av aktørene i for- og hovedprosjekt

 

Pådriv Oslo

Prosjektansvarlig. Pådriv Oslo jobber med bærekraftig by- og samfunnsutvikling i Oslo.

Bydel Grunerløkka

Bydel Bjerke

KFUK-KFUM Forandringshuset

Løren velforening

Sinsen menighet/kirken i Hovinbyen

 

Folkelig

Kompass & co

Julian Eriksen, designer

Klimaantropologen