Ungdomscrewet
Hva skal til for at Løren blir unges drømmebydel?


Det har 10 ungdommer brukt høsten på å finne ut. 

Å bygge en god bydel handler om mer enn å bygge gode boliger. Foreningen Pådriv som jobber med bærekraftig byutvikling i Hovinbyen har tatt tak i et dokumentert behov for ungdomstilbud i området sammen med iniativtaker Løren Velforening. 

Løren er et sted med gode kvaliteter for barnefamilier, men flere rapporter har pekt på at det er lite tilbud for ungdom. Dette er en problemstilling som ingen aktør kan løse alene, sier Sandra S. Skretting i Foreningen Pådriv. 

Derfor samlet Pådriv ca 20 aktører som brenner for bærekraftig byutvikling og unge på Løren i et forprosjekt som tok tak i problemstillingen. Ved hjelp av lønnsmidler fra Bydel Bjerke og Grunerløkka ansatte forprosjektet 10 ungdom i et Ungdomscrew. De unge har vært med og funnet ut hvordan unge på Løren har det og hva som kan gjøre Løren til en drømmebydel for unge. Ungdomscrewet har fått opplæring i å lede og teste ut aktiviteter for andre unge på Løren.

Det å være i ungdomscrewet er en sosial og gøy ting, samtidig som de får mulighet til å tilegne seg ledererfaring. Som en del av ungdomscrewet har de jobbet sammen med vårt prosjektteam som består av Kirken i Hovinbyen, de sosiale entreprenørene Folkelig og Kompass & Co, samt Klimaantropologen, designer Julian H. Eriksen og Forandringshuset Oslo. Alt vi finner ut sammen har pekt ut retningen for et større hovedprosjekt som skal bidra til at Løren blir en bra bydel for unge, forklarer prosjektleder fra KFUK-KFUM Forandringshuset, Ingrid Elise Sigmundstad. 

Ingvild

Henrik

Amin


Hvorfor søkte du på denne jobben?

Ingvild: Jeg søkte på denne deltidsjobben, fordi jeg synes det er lite tilbud for unge på Løren. Det er veldig tilrettelagt for barn. Det er viktig å ha et positivt fellesskap, og jeg tror vi kan få til noe veldig bra i dette prosjektet.

Henrik: Jeg gleder meg veldig å gjøre Løren til unges drømmested. Jeg vil veldig gjerne ha en skatepark i området, og andre ungdomstilbud slik at Løren blir et dope sted for ungdom og unge voksne.

Amin: Jeg vil se bydelen jeg har vokst opp i blomstre!

Ungdommene er mellom 15 og 21 år og har hatt mange ulike arbeidsoppgaver. 

I oppstartshelga fant vi ut sammen at en god beskrivelse av ungdommenes jobb er å være prosjektutvikler. I starten var det viktig å bli bedre kjent som gruppe, sette ord på hvilke verdier som kjennetegner vårt fellesskap og kartlegge barrierer for deltakelse i fritidsaktiviteter sammen med Maren fra ALLEMED. Sammen har vi fortsatt å kartlegge unges virkelighet på Løren på ulike måter, forteller prosjektleder Ingrid Elise Sigmundstad. 

I høstferien inviterte ungdomscrewet til aktivitetsdag på Frydenberg ungdomsskole. Etter høstferien har én gruppe jobbet med pop-up arrangement med Lucky truck mens den andre gruppen har testet ut aktiviteter, eksempelvis dans og jobbsøkerkurs. Ungdomscrewet gir selv tydelig uttrykk for at jobben har vært både lærerik, vanskelig og morsom. 

Med denne jobben har jeg tatt mer ansvar. Jeg er ofte den som ikke sier så mye, men har mange innspill. Nå er jeg den som tar initiativ og ansvar, her og på skolen, sier en ansatt i ungdomscrew. 

Dette er en annerledes jobb. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk det. Jeg trodde egentlig at det var litt som andre steder, at vi bare skal gjøre noe som er bestemt. Men her skulle vi gjøre det sammen. Det har vært gøy og vanskelig. Det at det ikke kom så mange på aktiviteten jeg ville teste ut var kjipt, men da fikk vi en god samtale om hvordan gjøre det bedre, i følge en annen ansatt i ungdomscrew. 

Det er mange av vennene mine som har lyst til å søke på denne jobben, sier en annen ansatt i ungdomscrew. 

Målet er at vi samskaper gode, varige aktiviteter som gjør at ungdom får lyst til å ta del i sitt eget nærmiljø og dermed ønsker å bli på Løren, avslutter Skretting i Pådriv. 


Forprosjektet er finansiert av Løren Velforening, Bydel Bjerke og Grünerløkka, OBOS Nye hjem og Eiendomsspar, OBOS Nye hjem og Nordr, Boligbyggelaget USBL, Økern Portal, Den norske kirke/Sinsen menighet og Sofienberg diakonale stiftelse. Vi har plass til - og er på utkikk etter - flere partnere og medfinansiører i forprosjekt og hovedprosjekt fra og med 2022.